Halslyft

När halsen börjar hänga och huden under hakan är rynkig påverkar det utseendet negativt. Det är en av de första förändringarna i ansiktet som gör att man ser äldre ut. Huden och den underliggande muskeln tappar spänst och vitalitet. Dessutom finns det ofta en mindre eller större fettansamling under haken och på halsen. Det finns en viss ärftlighet, inte sällan är det flera i familjen eller släkten som har en likartad hals. En del människor som upplever det här trivs kanske inte med att vara med på bild i vinklar där halsen exponeras, man kan också känna att självkänslan påverkas i vissa situationer.

 

Operation

Det finns ett flertal alternativ när det gäller operation av haka och hals. Beroende på hur halsen ser ut och dina önskemål väljer vi det ingrepp som lämpar sig bäst för att få bästa möjliga resultat. Kanske är man inte är beredd att göra mesta möjliga utan nöjer sig med ett lite mindre ingrepp. Det är viktigt att vi diskuterar vilket resultat vi kan uppnå med de olika ingreppen för just dig så att förväntningarna är rätt.

  • Om det i huvudsak är ett fettöverskott, ”dubbelhaka”, kan detta sugas bort eller i vissa fall också skäras bort på kirurgisk väg. Det är dock viktigt att lämna kvar ett visst lager fett. Fettet utgör ett glidskikt mellan muskel och hud som behövs för att det skall se naturligt ut. I de fall där huden har bra elasticitet, räcker det med en fettsugning. Ingreppet görs i narkos och tar inte mer än en halvtimme.

  • Förutom överskott av fett och hud kan även underliggande muskler vara slappa och behöva stramas upp. Om det är ett mindre till måttligt överskott som är koncentrerat till mitten på halsen kan detta göras via ett snitt under hakan, gärna i kombination med fettsugning. En mindre mängd hud kan tas bort. Operationen görs i narkos och tar ca en timme.

  • Är hudöverskottet lite mer fördelat över hela halsen behöver vi ytterligare en teknik. Vi kan med ett relativt enkelt tillägg hålla upp muskeln med en kvarvarande tråd, denna lägger vi som ett band under huden, detta förbättrar halsens kontur på ett relativt enkelt men effektivt sätt. Detta kräver förutom snittet under hakan ett kortare snitt bakom vardera örsnibb. Operationen görs i narkos och tar ca 60-90 minuter

  • Om det finns ett större hudöverskott på halsen och längs käklinjen behöver man komma åt bättre för att sy upp underliggande muskler och ta bort ett par, till flera cm hud. Då krävs ett längre snitt och vi rekommenderar ett klassisk nedre ansiktslyft för att resultatet ska bli bra. Det innebär ett lite längre ingrepp och även en lite längre ärr, se separat information om ansiktslyft.

Gemensamt för operationerna ovan är att du stannar några timmar på uppvaksavdelningen där du ligger med kylmask för att minska svullnad och blånader. Det går bra att komma hem samma dag (dock ej vid klassiskt ansiktslyft).

Uppföljning & konvalescens

En viktig del av operationen är den efterföljande kompressionsförbandet som håller huden i rätt läge tills inläkning har skett. Förbandet ska användas dygnet runt i minst en, gärna två veckor. Därefter ytterligare en månad under kvälls- och nattetid. Efter en vecka är det dags för ett återbesök hos din plastikkirurg och tar bort stygnen. Beroende på vilket arbete du har och hur mycket blåmärken du får brukar man stanna hemma i upp till en vecka.

Risker och komplikationer

Som vid all kirurgi finns risk för infektioner och dålig sårläkning men det är ovanligt vid ansiktskirurgi. Vid fettsugning av haka och hals kan man få en övergående påverkan av nerven som drar ner mungipan vilket kan resultera i ett snett leende.

Boka tid för en konsultation och prata med en specialist för att komma fram till vad som är bäst för dig.