Hårtransplantation

Hårtransplantation med modernaste metoderna - FUE-teknik

Manligt håravfall har i alla tider varit ett bekymmer för många män och i femtioårsåldern är ungefär hälften av männen drabbade på något sätt. Ärftlighet spelar stor roll och en del drabbas redan under tjugoårsåldern. Många kvinnor blir också tunnhåriga i medelåldern men kanske mer utglesning av håret snarare än vikar och kal hjässa.

Med en hårtransplantation kan vi ”ta från de rika och ge till de fattiga” dvs vi tar hår, ofta från bakhuvudet, och flyttar till de områden som har förlorat håret. Ungefär 90-95% av de transplanterade hårsäckarna ”fäster” och ger ett långsiktigt naturligt resultat.

Hos oss på Elite Clinic är det alltid en hudläkare som utför ingreppet. För att få de bästa resultaten behövs noggrannhet, precision och känsla för estetik.

Ingreppet

Vi använder den modernaste metoden och flyttar enstaka hårsäckar var för sig, den sk FUE-tekniken (Follicular Unit Extraction). Metoden lämnar endast minimala ärr som är mycket diskreta. Håren som transplanteras sätts in ett och ett för att få en naturlig hårväxt. Vi är den enda kliniken i Norden som använder NeoGraft®, en revolutionerande maskin. Neograft är den mest använda och populära metoden i USA där hårtransplantationer utförs i mycket stor utsträckning. Nu kommer den äntligen till Europa och vi är  första klinik i Sverige att investera i den. För att hårsäckarna skall överleva är det viktigt att plocka ut dom intakta och oskadade, Neograft suger upp hårsäcken istället för att man drar upp den med pincett. 

Transplantationen görs i lokalbedövning men ofta med tillägg av lite lugnande medicin eftersom ingreppet kan sträcka sig över flera timmar. Storleken på ingreppet kan förstås variera beroende på hur många hårsäckar som skall flyttas (500 till 3500 är vanligt) vilket är beroende på individuella förutsättningar. Vi skräddarsyr varje behandling för att få ett optimalt resultat. 

Resultat

Förväntningarna efter en hårtransplantation brukar vara höga och de allra flesta blir mycket nöjda. Det är dock viktigt att utföra ingreppet vid rätt tidpunkt och följa de rekommendationer om eftervård som vi ger för att ge hårsäckarna bästa möjliga förutsättning att överleva på sin nya plats. Vi hjälper dig och du kommer på återbesök till vår dedikerade expert.

Hårstrån växer i olika faser och tillväxten börjar direkt men kan ta närmare ett år innan det fulla slutresultatet är synligt. Förutsättningarna hos varje individ är avgörande för slutresultatet och det går vi igenom på konsultationen innan ingreppet.

Håravfall är en fortlöpande process och man måste ta hänsyn till vad man kan förvänta sig av framtiden med hänsyn till ålder och arv. Ibland kan det vara aktuellt att upprepa behandlingen för bästa resultat.

Efterförlopp och konvalescens

Räkna med att hålla dig hemma första 1-2 veckorna då hårsäckarna fortfarande är känsliga. Det är inte särskilt smärtsamt men kan ge svullnad, blåmärken och det transplanterade området blir lite sårigt under någon vecka.

Några dagar efter ingreppet kommer du tillbaka till kliniken för att få hjälp att tvätta hårbotten. Hos oss ingår alltid ett antal behandlinar med PRP. PRP står för Platelet Rich Plasma och behandlingen stimulerar hårväxten genom att ”väcka” hårsäckar i vila för att på så sätt få kraftigare hårväxt. Plasman fås fram genom en liten mängd blod som tas som ett vanligt blodprov för att sedan centrifugeras.

Uppföljning

Förutom uppföljningen direkt efter ingreppet vill vi gärna träffa dig när det gått 3, 6 och 12 månader. Först efter 12 månader kan vi bedöma slutresultatet. För oss är det är viktigt att du känner dig nöjd och det är alltid roligt att se resultatet. Skulle resultatet inte motsvara vad vi kan förvänta oss erbjuder vi ett korrigerande ingrepp.

Risker och komplikationer

Det är mycket små medicinska risker med ingreppet men i mycket sällsynta fall kan infektion uppstå.  Vid kraftig ärrbildning eller pigmenterad hud kan det uppstå synliga prickar eller fläckar i bakhuvudet där hårsäckarna är tagna. Vi går igenom dina eventuella risker på konsultationen.

Områden

De vanligaste områdena att transplantera hår till är hög panna, hårvikar och hjässa men även skägg eller ögonbryn kan transplanteras.

Boka tid för en konsultation och prata med en specialist för att komma fram till vad som är bäst för dig.