Bröst

Olika former av bröstoperationer är de vanligaste plastikkirurgiska operationerna som görs. Att det är så är ingen slump eftersom brösten symboliserar kvinnlighet och alltid har avbildats på olika sätt genom historien.

Ingrepp vi erbjuder för bröst

 

Bröstförminskning

Kvinnor som har alltför stor byst kämpar ofta med smärtor från ryggen och nacken. De har svårt att träna, löpning är ett vanligt problem och de känner sig obekväma på stranden eller i simhallen. Med en operation blir livet oftast mycket enklare. Många säger efteråt ”Varför gjorde jag inte det här för 20 år sedan”.
Läs mer om bröstförminskning →

Bröstförstoring / Små bröst

Många kvinnor upplever att de inte är nöjda med sin bystDet kan vara unga kvinnor som har små bröst, nästan helt saknar bröst eller kvinnor som fött barn och upplever att bröstens storlek minskat. Oavsett orsak önskar dessa kvinnor en större byst för att känna sig mer bekväma med sig själva. Det vanligaste och mest förutsägbara resultatet kan skapas med bröstimplantat av silikonDet finns olika typer av implantat där vissa är runda och andra är droppformade alltså designade till att efterlikna ett naturligt bröst. Alla kvinnor är olika och önskemålen om hur bysten ska se ut varierar. Under konsultationen kommer våra plastikkirurger att individuellt anpassa val av implantat och operationsmetod för att du ska få din byst precis som du önskar. 
Läs mer om bröstförstoring →

Bröstlyft

När kroppen åldras och elasticiteten i huden minskar hänger brösten alltmer, de sitter inte lika fint som tidigare. När man går ner i vikt eller föder barn påverkar också bröstens form. Ibland lider även unga kvinnor som inte har fött barn av samma sak. Med ett bröstlyft behåller vi bröstets volym men formar om bröstet och lyfter vårtgården högre upp på bröstet.
Läs mer om bröstlyft →

Bröstförstoring med samtidigt lyft

Ibland önskar man en större och fylligare byst. Antingen har man väldigt små bröst eller så tycker en del kvinnor att övre delen av brösten ser ut som en ”skidbacke”. Åldern påverkar förstås utseendet, men graviditet, amning och viktnedgång kan påskynda utvecklingen. Vi kan förstora bysten med ett silikonimplantat. Om bröstet hänger kan vi också göra ett lyft av vårtgården. Resultatet blir ett större och mer ungdomligt bröst.
Läs mer om bröstförstoring med lyft →

Bröstförstoring med kroppseget fett

Implantat med silikon är otänkbart för vissa kvinnor eftersom de inte vill ha något främmande material i kroppen. Då kan en bröstförstoring med ditt eget fett vara det som gör dig mer nöjd med din byst. Vi suger ut fett från de ställen där du inte vill ha överflödigt fett som magen, sidor eller insidan av låren. Vi tvättar fettet med en särskild metod och sprutar sedan in fettet runt bröstkörteln. Det ger ett naturligt resultat och en större byst.
Läs mer om bröstförstoring med eget fett →

Hybrid bröstförstoring – Eget fett och silikonimplantat

Fördelen med ett silikonimplantat är att den övre delen av bröstet blir fylligare. Vill du samtidigt ha ett så normalt bröst som möjligt kan vi samtidigt flytta fett till bröstet. Då suger vi fett från exempelvis midjan eller insidan av låren och sprutar in detta runt silikonimplantatet. Vi utnyttjar de bästa egenskaperna från både implantatet och det kroppsegna fettet vilket ger ett mer naturligt resultat. Samtidigt blir du av med lite fett där du inte vill ha det.
Läs mer om hybridförstoring →

Bröstförminskning hos män – Gynekomasti

Många unga män upplever att de har kvinnoliknande bröst under tonåren. Detta är inget ovanligt och ca 60% av tonåringarna kan uppleva att bröstkörteln är stor och ibland öm. Orsaken ären obalans av manliga och kvinnliga hormoner och försvinner oftast efter tonåren. Det kallas gynekomastiEndast ca 5% av alla unga män har kvarstående gynekomasti efter 20års åldern. För de män som har kvarstående gynekomasti kan det vara ett stort bekymmer. Ofta tar de aldrig av sig tröjan när de är på stranden och de kan skämmas på gymmet när bröstvårtorna putar ut som en strut, vilket ofta sker när det är varmt. Detta kallas för“puffy nipples”Vi kan med en operation ta bort körteln och på så sätt även korrigera utseendet med vårtgårdar som putar ut.

Läs mer och se en video där Richard Lewin berättar om gynekomasti 

 

Bröstrekonstruktioner vid Bröstmissbildningar / tubulära bröst

Läs mer om bröstrekonstruktioner 

Uttag av implantat och kapsel

Läs mer om uttag av bröstimlantat – Kapsulektomi – “En bloc” 

Vårtgårdsförminskning

En del kvinnor har ovanligt stora vårtgårdar som inte riktigt ger ett balanserat intryck av bröstet då vårtgården utgör en för stor del. Ibland är det ett utseende som brösten fått efter pubertet och ibland uppstår det efter graviditeter eller viktnedgång. Vid vissa tillstånd som Polands syndrom och tubulära bröst missbildningar är det också vanligt med olika storlekar på vårtgårdarna. Vi kan med en enkel operation minska vårtgårdarna, vilket vi även gör rutinmässigt vid en bröstförminskning eller ett bröstlyft. När vårtgårdarna minskas blir det ett ärr runt vårtgården och som vid all plastikkirurgi ska nytta vägas mot risker.

Vårtknoppsförminskning

Ibland är vårtknopparna stora vilket kan vara något som både kan vara psykiskt jobbigt i intima situationer men även besvärligt vid träning då det kan skava eller att de syns tydligt under kläderna. Genom att vi minskar ner vårtknoppen försvinner dessa bekymmer. Operationen kan göras i lokalbedövning eller i narkos vid en annan operation tex en bröstförstoring. Känseln i vårtknoppen kan minska något men detta upplevs inte som ett stort problem och patienterna upplever oftast mycket stor nöjdhet med detta ingrepp som inte ger ärr som syns särskilt mycket.

Indragna bröstvårtor

En del kvinnor har indragna bröstvårtor, på en eller båda sidor. Ibland har detta uppkommit efter graviditet eller amning eller bara varit så under mycket lång tid. Om det är en nyligen uppkommen indragning av vårtknoppen utan annan förklaring ska man genomföra en mammografi för att utesluta att det finns en underliggande bröstcancer. I de flesta fall är det inte så som tur är och då kan man med en enkel operation lyfta upp vårtknoppen. Denna operation ger inte mycket ärr men omöjliggör amning och kan försämra känseln i vårtknoppen. Det finns även en risk att vårtknoppen drar in sig igen. Ibland kan en större bröstfyllnad som ett silikonimplantat hjälpa till att fylla ut bröstet och stödja vårtknoppen underifrån.

 

BRÖSTREKONSTRUKTIONER EFTER BRÖSTCANCER

Tyvärr är det många kvinnor som drabbas av bröstcancer varje år och grunden i behandlingen är kirurgi. Brösttumören avlägsnas med en bit av bröstet eller med hela det drabbade bröstet, sk mastektomi. Den kirurgiska behandlingen kompletteras ofta, men inte alltid, med strålbehandling, cellgifter och antihormonella läkemedel.

Läs mer om bröstrekonstruktioner efter bröstcancer →

 

Boka tid för en konsultation och prata med en specialist för att komma fram till vad som är bäst för dig.