Rhinophyma

Vi erbjuder modern och effektiv behandling med koldioxidlaser som anpassas beroende på vilken typ av rhinophyma du har.

Behandling av rhinophyma

Rhinophyma är ett tillstånd där talgkörtlarna på näsan växer onormalt mycket och ger en bucklig och förstorad näsa. I folkmun förekommer diverse tråkiga namn som fyllenäsa, portvinsnäsa, blånäsa, blomkålsnäsa osv.

Rhinophyma kallas ibland för slutstadiet av rosacea vilket är en vanlig hudåkomma. Några procent av rosaceapatienter drabbas av rhinophyma och även om rosacea är vanligare hos kvinnor är rhinophyma vanligare hos män.

Större rhinophyma påverkar ofta patientens livskvalitet negativt och många upplever att folk stirrar eller tittar på näsan istället för i ögonen. Det är trots det ett godartat tillstånd och blir inte särskilt prioriterat i den offentliga vården.

Den klassiska behandlingen har varit kirurgi där man skär bort den överflödiga vävnaden, ett ingrepp som är blodigt och lämnar en rå såryta som får läka som ett skrubbsår. Ett modernare och väldigt effektivt sätt att behandla rhinophyma är med koldioxidlaser där man successivt bränner sig ner i vävnaden lager för lager. Vid större och djupare partier kan man behöva upprepa behandlingen.

Så går det till

På ett första besök till hudläkaren ställs diagnosen och om det är aktuellt med behandling med koldioxidlaser kommer ni överens om ett passande tillfälle och vad det kommer kosta. Behandlingen kan liknas vid en kontrollerad brännskada av huden på näsan och görs i lokalbedövning. Du kan också få lite lugnande medicin innan men får då inte köra bil. Efter behandlingen bildas en sårskorpa på näsan som kan vara mörkröd till svart och sitter 1-2 veckor beroende av hur djup behandling du genomgått. Sårskorpan skall smörjas med salva du får av oss och ibland kan det vätska från området. Du får med dig så du kan lägga om näsan vid behov hemma.

Det finns en liten risk för infektion så vill gärna att du kommer på ett återbesök efter ca en vecka. Beroende av storleken på rhinophyma kan behandlingen behöva upprepas och det kommer du överens med din hudläkare om när det kan passa.

Boka tid för en konsultation och prata med en specialist för att komma fram till vad som är bäst för dig.

UPPTÄCK MER AV ELITE CLINIC

Elite Clinic Beauty - Medicinsk Hudvård

MEDICINSK HUDVÅRD
& INJEKTIONER

ELITE LIFESTYLE