Bröstförminskning

Många kvinnor med stor byst kan ha stora fördelar med en bröstförminskning för att lindra eller helt bli fri från olika bekymmer och problem. Tyngden och storleken av bysten ger ofta dålig hållning och besvär i rygg och nacke som kan leda till spänningshuvudvärk. En del kvinnor drabbas regelbundet av svampinfektioner och eksem under brösten. Det kan vara svårt att motionera och löpning helt omöjligt utan två eller tre bh:ar för att hålla bysten på plats. Dessutom pratas det sällan om de psykiska och psykosociala besvär som drabbar kvinnor med stor byst. En del kvinnor känner sig obekväma när de har lite kläder, exempelvis i en simhall eller på stranden, i intima situationer med sin partner eller i klänning på en fest.

Ingen annan klinik i landet har mer kunskap om den här operationen, 2016 gjorde nämligen Dr. Richard Lewin sin avhandling i det här ämnet.

Operationen

När brösten blir mindre efter den bröstförminskande operationen förbättras hållningen, nack- och ryggbesvär minskar och det blir enklare att hitta kläder som passar. Det blir lättare och roligare att träna, samtidigt stärks självkänslan och den psykosociala säkerheten. De flesta kvinnor som gör den här operationen i 50+ åldern säger – ”Varför gjorde jag inte operationen för 20-30 år sedan”.

Risker och komplikationer

Det finns inga riskfria operationer, det kan uppstå komplikationer. Även vid en bröstförminskande operation uppstår vissa komplikationer som exempelvis infektion eller sårglipor. Men i slutändan blir den här operationen alltid bra.

De vanligaste komplikationerna är:

  • Sårinfektion, som behandlas med antibiotika.
  • Sårglipor som tar några extra veckor att läka ihop.
  • Dålig cirkulation i hud och fett som försenar läkningen.
  • Känseln försämras i vårtgården.

Ovanliga komplikationer är:

  • Dålig blodcirkulation till vårtgården som kan leda till sår som sedan blir ett ärr.
  • Svårt att amma på grund av ärr i  mjölkbröstvävnaden eller minskad bröstkörtelvävnad.

Vi vet att komplikationerna ökar vid rökning. Därför är rökstopp 4 veckor innan operation och 4 veckor efter operationen ett absolut krav för att genomgå en bröstförminskande operation.

Så här går operationen till

På morgonen träffar du din kirurg som går igenom operationen en gång till och svarar på dina eventuella frågor. För att få ett bra resultat vid operationen är det viktigt att planera väl. Det innebär bland annat att vi ritar på brösten för att se var vårtgården ska placeras och hur vi ska skära bort överflödig hud och fett. En stor byst har oftast vårtgården lågt placerade. Därför flyttar vi upp den på bröstet genom ett bröstlyft, samtidigt som vi minskar bröstens storlek. Det finns olika tekniker för bröstförminskande operationer men det vanliga är en så kallad Wise-teknik där ärren blir formade som ett ankare.

Operationen görs i narkos och tar cirka 1-2,5 timmar beroende på bland annat bröstens storlek. Vi använder enbart stygn som försvinner av sig själv, i undantagsfall kan vi behöva en avlastande tråd någon vecka. Vi använder inte dränageslangar. Efter operationen stannar du på uppvaksavdelningen några timmar och får lite att äta. De lite större bröstförminskningarna planerar vi ofta med övernattning annars får du åka hem efter några timmar.

Uppföljning

En vecka efter operationen kommer du för ett första återbesök. Då kontrollerar vi sår, byter tejp och förband. Brösten är svullna efter operationen och ibland kan det ena bröstet vara mer svullet än det andra. Det jämnar ut sig med tiden, men räkna med att det tar minst ett halvår innan man kan se slutresultatet. Ärr går igenom olika mognadsfaser även om det på utsidan ser läkt ut. Det tar minst ett år innan alla faser har passerat och ärret börjar blekna bort. Då gör vi en sista kontroll av resultatet och hur du uppfattar din byst. Vi vill att du ska vara nöjd med resultatet.

Konvalescens

Du är på benen igen dagen efter operationen. De första dagarna får du lite starkare smärtstillande läkemedel. Sedan räcker det oftast med värktabletter som Panodil eller Alvedon. Om du har ett fysiskt krävande arbete sjukskriver vi dig i cirka tre veckor. Under den första månaden ska du vara försiktig med tunga lyft och hård fysisk träning.

Boka tid för en konsultation och prata med en specialist för att komma fram till vad som är bäst för dig.