Bröstlyft

Det är inte ovanligt att bröstens utseende förändras efter graviditet och amning.  När volymen på brösten minskar kan huden upplevas slapp. Bysten börjar hänga mer, ofta pekar vårtgården nedåt. När man åldras eller går ner mycket i vikt händer samma sak. Om du är nöjd med storleken på dina bröst men upplever att bröstvårtan hänger nedåt kan ett bröstlyft ge dina bröst ett naturligt utseende.

Behandling

När man gör ett bröstlyft lyfter man upp bröstvårtan genom att skära ut den från huden, för att den ska få blodförsörjning låter man bröstvårtan sitta kvar mot bröstvävnaden. Den flyttas sedan uppåt till en högre position på bröstet. Den lösa hud som blir kvar i den nedre delen av bröstet skärs bort. Det är en liknande operation som används vid bröstförminskande kirurgi, men utan att man minskar storleken på bröstet. Huden som tas bort väger ofta inte mer än 20-50 gram. Resten av bröstvävnaden får vara kvar. På så sätt kan man behålla volymen på bröstet, men med mindre häng.

Risker och komplikationer

När man skär ut bröstvårtan blir det ett ärr runt vårtgården, oftast i form av ett ”ankare”. Det finns andra tekniker som ger kortare ärr, men det är inte alltid att de passar bäst för att ge ett fint resultat.

De vanligaste komplikationerna vid ett bröstlyft är:

  • Breda ärr runt vårtgården.
  • Infektion som behandlas med antibiotika.
  • Liten sårglipa som tar några veckor att självläka.
  • Sämre känsel i vårtgården.

Ovanliga komplikationer:

  • Om blodförsörjningen till vårtgården blir för dålig kan det bildas ett sår som ger ett kvarstående ärr.
  • Amning försvåras.

Så här går operationen till

När du kommer till oss på morgonen träffar du din kirurg som svarar på eventuella frågor. När vi planerar ingreppet ritar vi ut en ”karta” på brösten för att veta var vi ska flytta vårtgården och vilken hud som ska tas bort. Operationen tar mellan 1,5-2 timmar. I de flesta fall använder vi en liknande teknik som används vid en bröstförminskning. Vid ett lyft tar vi bara bort hud. På så sätt kan bröstvolymen bevaras. Efter operationen ligger du några timmar på uppvaksavdelningen och vi bjuder på fika innan du ska åka hem.

Uppföljning & konvalescens

En vecka efter operationen träffar du din kirurg och en sjuksköterska för att  kontrollera att läkningen sker som planerat. Efter ytterligare en vecka är det dags för en ny kontroll hos din sjuksköterska. I början är brösten svullna och de kan skilja i storlek och form. Efter ungefär ett halvår har all svullnad gått ner och efter ytterligare ett halvår har ärren mognat. Då kommer du tillbaka för en sista kontroll och för att bedöma slutresultatet. Beroende på hur tungt arbete du har blir du sjukskriven mellan 1-3 veckor. Du kan börja träna efter 3-4 veckor och successivt öka upp till normal aktivitet.

Boka tid för en konsultation och prata med en specialist för att komma fram till vad som är bäst för dig.