Bröstförstoring med eget fett

Att ge brösten lite mer volym med den egna fettvävnaden har varit en efterlängtad metod under årtionden. Nu har kirurgin utvecklats så mycket att det faktiskt går att göra. Är du ute efter en mindre förstoring eller en utjämning av sidoskillnad passar metoden utmärkt. Resultatet är mycket beroende av förutsättningarna, både på ”tagstället” dvs där fettet flyttas från, och på brösten. Det är ofta lämpligt att ta fettet kring midjan för att flytta till brösten men det beror förstås på var du har lite extra fett någonstans.

OPERATIONEN

Att få lite större eller mer symmetriska bröst betyder ofta att självkänslan ökar och man blir mer bekväm i avklädda situationer. För den som inte vill ha implantat av silikon eller koksalt är den här metoden ett utmärkt alternativ. Den passar dock inte alla eftersom det kan vara svårt att förutsäga hur stor förändringen blir, det varierar mycket mellan olika individer. Vi kan hjälpa dig att bedöma dina förutsättningar.

RISKER OCH KOMPLIKATIONER

Det finns inga riskfria operationer, det kan uppstå komplikationer. Även vid denna operationen kan tex infektion uppstå men det är mycket ovanligt.

Vi vet att komplikationerna ökar vid rökning. Därför är rökstopp 6 veckor innan operation och 6 veckor efter operationen ett absolut krav för att genomgå en bröstförstoring med eget fett.

SÅ HÄR GÅR OPERATIONEN TILL

Operationen börjar med fettsugning av de områden du vill ta fett från, det blir några små ärr efter insticksställen. Det är naturligtvis avgörande hur mycket fett du har att ta av. Fettet samlas in i sterila behållare och tvättas med en särskild vätska för att öka överlevnaden av fettcellerna. Därefter sprutas fettet in med hjälp av en tunn kanyl i brösten och fördelas jämnt i vävnaden. Operationen avslutas med att några tunna trådar sys över instickställena efter fettsugningen, de små hålen under brösten är så små att de inte behöver sys. Det blir mycket små ärr efter denna operationen.

Efter några timmar på uppvaksavdelningen kan du komma hem. Brösten skall hållas stilla och varma den första tiden för att underlätta läkningen. De celler vi har  och överlevnad av de transplanterade fettcellerna skall bli så hög som möjligt.

UPPFÖLJNING

En vecka efter operationen kommer du tillbaks för en kontroll. Då tittar inspekterar vi brösten, byter tejp och förband samt tar bort stygn efter fettsugningen. Brösten är svullna efter operationen och ibland kan det ena bröstet vara mer svullet än det andra. Det jämnar ut sig med tiden, men räkna med att det tar minst ett halvår innan man kan se slutresultatet. Efter ca 6  månader gör vi en sista kontroll av resultatet och hur du uppfattar din byst. Vi vill att du ska vara nöjd med resultatet.

KONVALESCENS

Du är på benen igen dagen efter operationen. De första dagarna får du lite starkare smärtstillande läkemedel. Sedan räcker det oftast med värktabletter som Panodil eller Alvedon. Om du har ett fysiskt krävande arbete sjukskriver vi dig i cirka tre veckor. Under den första tiden ska du vara försiktig med hård fysisk träning.

Boka tid för en konsultation och prata med en specialist för att komma fram till vad som är bäst för dig.