Hybrid bröstförstoring

En bröstförstoring där fett sugs ut, ifrån en del av kroppen där det finns för mycket, och sprutas in i brösten kan vara precis vad du önskar. Detta ger en större byst med ett naturligt utseende. För de kvinnor som önskar en mer fyllig övre pol och vill minska den ”skidbacke” som oftast finns är detta ingen bra teknik. För att uppnå en större fyllighet i övre delen av brösten behövs silikonimplantat. En del kvinnor tycker dock inte att ett utseende med ett tydligt och synligt implantat är det resultat de önskar. Detta är anledningen till implantaten läggs under den stora bröstmuskeln och även att droppformade/anatomiska implantat används. En utveckling av den metoden är att göra en så kallad hybrid bröstförstoring. Vid denna operation används en mindre storlek av silikonimplantat tillsammans med kroppseget fett vilket ger en naturligt utseende men med fyllig övre pol.

Så här går operationen till

Innan operationen markerar din kirurg var silikonimplantatet ska placeras på samma vis som vid en vanlig bröstförstoring. Dessutom markeras var fettet ska placeras och slutligen också var fettet ska tas ifrån. En stor fördel med denna operation är att du blir av med en del av det överflödiga fett som du har på insidan av knän och lår, på mage eller dina ”love handles” på sidorna. Operationen görs i narkos vilket innebär att du sover under hela operationen och som tar ca 1.5-2.5 timmar. Fettet som sugs ut hanteras mycket varsamt för att fettcellerna ska överleva förflyttningen. Trots denna mycket varsamma hantering är det bara ca 60-70% av fettcellerna som överlever och stannar kvar medan resten bryts ner av kroppen. I de flesta fall ger det ett tillräckligt bra resultat utan att en ny operation behöver göras men ibland kan det ytterligare en ny operation med mer fett som flyttas ge ett ännu bättre resultat. Detta är helt ditt beslut.

Risker och komplikationer

Vanliga

  • Mer fett än tänkt bryts ner av kroppen
  • Svullnad och blåmärken

Ovanliga

  • Kapselbildning runt implantatet
  • Ruptur av implantatet
  • Infektion i implantathålan
  • Ojämnheter där fettet sugits ut

Mycket ovanligt

  • ALCL

Uppföljning

En vecka efter din operation återkommer du för ett första besök till oss och efter ytterligare en vecka kommer du på ett nytt besök till vår sjuksköterska som kontrollerar att det läker ordentligt. Efter ca 3 månader kan man värdera hur mycket av fettet som överlevt och hur resultatet ser ut. Efter ca 6-12 månader återkommer du på en slutkontroll till din plastikkirurg

Konvalescens

Under de första 2-3 veckorna ska du inte utsätta brösten för tryck som att sova på magen eller ha en alltför tajt bh. Allt detta görs för att så många fettceller som möjligt ska överleva. Undvik hård träning och fysisk aktivitet de första 4-6 veckorna. Under den första veckan behövs oftast lite starkare smärtstillande men efter en vecka räcker det oftast med vanliga Panodil/Alvedon. Där fettet sugits ut känner en del kvinnor en brännande smärta som kan sitta i ett par veckor innan den försvinner. 

Boka tid för en konsultation och prata med en specialist för att komma fram till vad som är bäst för dig.