Bröstförstoring med lyft

Många gånger är bröstens volym mindre än vad kvinnan önskar och söker därför en bröstförstoring. Ibland har inte bara bröstens volym försvunnit efter amning eller ålder utan brösten har även börjat hänga. Om vi enbart lägger i ett bröstimplantat kan vi uppnå ett litet lyft av bröstvårtans position, och särskilt om ett anatomiskt/droppformat implantat väljs. Dock är det så att om bröstet hänger för mycket skulle resultatet bli ett större bröst som hänger. De flesta kvinnor som söker har inte detta som förväntning efter operationen. Ibland har bröstet ett häng som är på gränsen och då kan det vara bättre att först göra bröstförstoringen och sedan vänta 6-12 månader och om det då behövs ett lyft då gör vi ett sådant vid en andra operation. Vanligen görs både förstoringen och lyftet vid samma operationstillfälle eftersom det då endast behövs en operation.

Risker och komplikationer

Riskerna med att göra en bröstförstoring med ett samtidigt lyft är större än de två olika ingreppen var för sig. Riskerna är dock så små att det i de flesta fall inte innebär några problem, men mindre korrigeringar kan bli aktuella efter 12 mån, då allt läkt ordentligt.

Vanliga komplikationer

  • Ett litet sår under bröstet som tar lite extra tid att läka
  • Ytlig infektion som behandlas med antibiotika
  • Formen på bröstet är inte så bra som man hoppats vilket då senare får korrigeras

Ovanliga komplikationer

  • Blödning som behöver opereras
  • Infektion i proteshålan som leder till att implantatet tillfälligt behöver tas ur
  • Vårtgården får för lite blodförsörjning och ett sår bildas med ett efterföljande ärr

Så här går operationen till

På morgonen träffar du din plastikkirurg och ni går igenom vilken protes ni tidigare kommit överens om, hur operationen går till och om det finns andra frågor som behöver besvaras. Operationen gör i narkos och tar ca 2.5-3 timmar beroende på förutsättningar, storlek på implantat och vilket häng bröstet har. Vi ger förebyggande antibiotika för att motverka att senare infektioner uppstår. Efter operationen vaknar du upp på vår trygga avdelning och blir serverad lite dryck/kaffe och smörgås. Du stannar kvar 2-3 timmar tills vi ser att du kan åka hem. Du får med dig smärtstillande mediciner och recept hem. Under de första dagarna behöver du lite starkare smärtstillande och efter ca en vecka räcker det oftast med vanliga panodil/alvedon tabletter.

Uppföljning

En vecka efter din operation återkommer du för ett första besök till kliniken för kontroll. Efter ytterligare en vecka kommer du på ett nytt besök till vår sjuksköterska som tar bort enstaka stygn och kontrollerar att det läker ordentligt. Efter ca 6-12 månader återkommer du på en slutkontroll där din plastikkirurg kontrollerar hur resultatet blivit och om det behövs göras några korrektioner.

Konvalescens

Såren läker oftast på ca 2 veckor men under de första 4-6 veckorna ska du undvika tunga lyft, hård fysisk aktivitet och träning för att såren inte ska spricka upp.

Boka tid för en konsultation och prata med en specialist för att komma fram till vad som är bäst för dig.