Bröstförstoring
Orsaken till varför en kvinna gör en bröstförstoring är givetvis att bysten upplevs vara alltför liten, även om orsakerna skiljer sig åt. Ibland är en bristfällig bröstutveckling genetiskt betingad eller beroende på en missbildning. Missbildningar som sk tubulära bröst eller Poland’s syndrom är inte så ovanliga och påverkar brösten genom att det ena eller båda brösten har ett avvikande utseendet och storlek. Ibland är det graviditet och amning som gjort att bröstens storlek minskat jmf med hur det var innan barnen kom till världen. Oavsett orsak innebär en mindre byst ibland fysiska psykiska och psykosociala svårigheter och en känsla av sämre självförtroende i vissa situationer. En alltför liten byst kan göra att det är svårt att hitta en Bh som passar och särskilt om det är en storleksskillnad mellan brösten. De psykiska och psykosociala besvären är oftast större och det är inte ovanligt att patienter berättar om att de aldrig visar sig naken inför sin partner och känner sig obekväma i sociala sammanhang när bysten, inte på långa vägar, fyller ut den fina klänningen.
En bröstförstoring är ett vanligt ingrepp med få risker, men vid en bröstmissbildning också ett av de mer krävande plastikkirurgiska ingreppen. På vår klinik har vi mångårig erfarenhet av vanliga bröstförstoringar, men inte minst stor erfarenhet av de svåra bröstförstoringarna vid rekonstruktioner av brösten vid missbildningar. Dr Lewin var under flera år ansvarig för den rekonstruktiva bröstkirurgin efter bröstcancer och bröstmissbildningar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Inför operation
När vi träffas under det första besöket är det flera olika saker som måste diskuteras noggrant. Först måste din plastikkirurg förstå dig! Vad är det du önskar förändra? Hur vill du att brösten ska se ut efter din operation? Med sin erfarenhet som expert i TV-programmet Skönhetsfällan (TV3) vet Dr. Borén att kommunikationen före ingreppet är a och o för ett lyckat resultat. Vi kommer att ha en diskussion om vilka typer av implantat som finns och vilken typ av implantat som passar just dig, för att du ska få det resultatet som du önskar. Ska implantatet läggas över eller under muskeln? Det finns inget som är rätt eller fel utan det beror helt på hur du ser ut i kroppen, vilka förutsättningar du har och vilket resultat du önskar. Vi provar vilken storlek som känns bekväm genom att prova olika stora inlägg i bh:n. I kombination med att vi mäter bland annat bredd och höjd på ditt befintliga bröst och bröstkorg får vi fram vilka storlekar på implantat som passar dig. Vi vägleder och guidar dig till ett bra val. För vissa patienter är ett anatomiskt (droppformat) implantat det bästa och för andra passar ett runt implantat bättre.
Det är förstås också viktigt att du får förtroende och en bra magkänsla för din kirurg och kliniken. Vi vill ge dig den känsla av trygghet som du behöver inför din bröstförstoring.
Så här går operationen till
På morgonen kommer du till oss och vi går igenom hur operationen ska genomföras och stämmer av vilket implantat vi kommit överens om. Innan operationen får du en förebyggande dos med antibiotika. Vi använder alltid den sk ”no-touch” tekniken vilket innebär att implantatet förs in med hjälp av en sk Keller funnel. Detta är det rekommenderade sättet för att minska risken för infektion, kapselbildning och ALCL. Operationen tar ca 45 minuter till en timme och efter operationen får du vakna till i lugn och ro. Vanligtvis stannar man på uppvaksavdelningen några timmar och bjuds på fika innan hemgång.
Efterförlopp och konvalescens
Om implantatet läggs under bröstmuskeln har du mer ont än om den läggs ovanför muskeln. Det tar ett par veckor att återhämta sig och de första dagarna behövs ofta starkare smärtstillande. Det är också viktigt att inte vara allt för aktiv första veckorna då implantaten behöver läka in i lugn och ro. Du får en bh som du skall använda dygnet runt de första veckorna. Du kan komma igång successivt efter ett par veckor och efter 6-8 veckor är man vanligtvis igång som vanligt. Sjukintyg kan behövas och vanligt är 2-3 veckor beroende av yrke. Vid placering framför muskeln är återhämtningen snabbare.
Risker och komplikationer
Som vid all kirurgi förekommer komplikationer som blödning och infektion. Vid en ren bröstförstoring är detta dock mycket ovanligt. En större blödning runt implantatet vill vi dock behandla vilket innebär en ny operation, det första dygnet är störst risk. De flesta implantat bildar en tunn kapsel men om denna blir ovanligt hård kallas det för kapselkontraktur, detta drabbar några procent (ca 4-8% får en tjock kapsel på 10 års tid). Kapselkontraktur behandlas genom en ny operation där man ”klyver” kapseln.
ALCL är en mycket ovanlig form av lymfom, dvs cancer i lymfsystemet. Det finns en koppling mellan ALCL och texturerade bröstimplantat, se separat information om detta.
Vid en konsultation går vi noga igenom risker med operationen och det finns tid för dig att fråga.
Uppföljning
Efter en vecka återkommer du till kliniken för att se att allt ser normalt ut och läker som det skall. Stygnen försvinner av sig själv men ibland sticker en trådände ut som vi klipper bort. Du kallas efter ca 6 månader till en slutkontroll för att se att allt läkt bra och att du är nöjd. Skulle du drabbas av kapselkontraktur erbjuder vi kostnadsfri kapselklyvning i 1 år efter operation.
Boka tid för en konsultation och prata med en specialist för att komma fram till vad som är bäst för dig.