Bröstmissbildningar

De flesta kvinnor har bröst som skiljer sig ifrån varandra. ”De är syskon och inte tvillingar” Oftast är vänster bröst lite större än höger bröst. Om skillnaderna är stora mellan brösten kan det vara jobbigt att hitta en Bh som passar utan att ett inlägg används på ena sidan. Ibland är olikheterna och storleksskillnaderna beroende på en avvikelse eller missbildning. Vi på Elite Clinic har mångårig erfarenhet av korrektioner av dessa missbildningar.

 

Tubulära bröst

Den vanligaste bröstavvikelsen är så kallade tubulära bröst. De delas in efter hur uttalat formen på brösten avviker. Det kan vara det ena eller båda brösten som har ett tubulärt utseende. Formen på ett tubulärt bröst kan liknas vid en tennis socka och ibland är vårtgården större än på andra sidan. De mildare formerna av tubulära bröst syns knappt och kan oftast lätt korrigeras med bröstimplantat och minskning och förflyttning av vårtgården. De mer avancerad tubulära brösten är bland det svåraste som finns när det gäller bröstrekonstruktioner och bör utföras av en plastikkirurg med särskild erfarenhet om dessa ingrepp.

Polands syndrom 

Vid denna missbildning saknas hela eller delar av stora bröstmuskeln och ofta har bröstet på samma sida inte utvecklats likadant som bröstet på den ”normala” sidan. Ofta kommer dessa kvinnor till oss för att korrigera sin bröstasymmetri, men är omedvetna om att de har Polands syndrom. Inte heller alla allmänläkare som möter dessa kvinnor är medvetna om att detta tillstånd existerar. I många fall räcker det med att göra en bröstförstoring på en eller båda sidor och ibland en bröstförminskning på en sida och en bröstförstoring på andra sidan. Den kirurgiska planen måste vara noggrann och en särskild utmaning är unga kvinnor där brösten ännu inte vuxit färdigt.

Pectus Excavatum

Vid detta tillstånd är det revben och bröstben som är påverkade så att de är mer konkava än normalt. Ibland är det symmetriskt i båda revbensbågarna och ibland är det på ena sidan. För de kvinnor som söker för detta kan en bröstförstoring kamouflera tillståndet utan att något annat behöver göras. Om det är mycket uttalat kan en specialbeställd silikon platta läggas in som jämnar ut bröstkorgen.

Risker och komplikationer

Bröstrekonstruktioner av bröstmissbildningar medför även vissa risker för komplikationer. Som tur är sällan svåra komplikationer men däremot är det ofta svårt att få bra symmetri mellan brösten.

Vanliga komplikationer:

  • Asymetri

Ovanliga komplikationer:

  • Kapselbildning
  • Implantatruptur (implantatet går sönder)

Mycket ovanliga komplikationer:

  • Infektion i bröstet
  • ALCL (bröstimplantat associerat lymfom)

  

Så här går operationen till

På morgonen innan operationen går vi igenom vilket metod och strategi som ska användas för att få ett så bra resultat som möjligt. Operationen görs i narkos och tar mellan 1,5-3 timmar beroende på hur omfattande operationen är. Vi ger alltid skyddande antibiotika innan operationen startar. Efter operationen vaknar du upp och blir omhändertagen av våra sjuksköterskor innan du åker hem. Ofta placerar vi bröstimplantatet under den stora bröstmuskeln, om den finns, och då är det lite mer smärtsamt under den första veckan men sedan räcker det oftast med vanliga Panodil som smärtlindring.

Uppföljning

Efter en och två veckor återkommer du till kliniken för kontroller. Du bör ta det lite lugnt första 4-6 veckorna och undvika tunga lyft och hård träning. Allt beroende på vilken operation som du har genomgått. Efter ca 6-9 månader har brösten läkt tillräckligt bra för att vi ska kunna göra en slutkontroll. Mindre korrektioner är inte ovanliga vid svårare missbildningar.

Boka tid för en konsultation och prata med en specialist för att komma fram till vad som är bäst för dig.