Mommy Makeover

Efter graviditeten kommer för de flesta en hektisk men härlig tid, det som växt inuti dig har blivit ett nytt litet liv. Så härligt!

Det finns nog inte många mammor som ångrar sina graviditeter, barnen är ju det bästa vi har. När den första glädjen och det tumultartade livet med småbarn har börjat lägga sig inser dock många av oss hur våra kroppar har blivit påverkade. En del förändringar kan vi glädjas åt och det får gärna synas att vi fått barn. Det är ju inget vi ångrar!

Men ibland känner vi inte igen oss i våra kroppar, för vissa är förändringarna ganska dramatiska. Magen kan fortfarande flera år efter sista barnet se gravid ut. Magmusklerna är ofta delade eller uttänjda så magen är svag och putar om man inte aktivt håller in den. Till slut är det så vanligt att gå och hålla in magen att det är svårt att slappna av.

Bristningar kan förstås vara ett fint minne av den stora gravidmagen men är inte roligt om det är alltför mycket. Ofta finns det en begränsing i hur mycket huden kan dra ihop sig och något år efter graviditeten händer inte mycket mer, oavsett hur nyttigt man lever och hur ofta man tränar.

Ett mycket vanligt ingrepp för att få tillbaka lite av sin tidigare figur och bålstyrka är bukplastik. När detta görs i kombination med en bröstoperation brukar vi låna det engelska uttrycket ”mommy makeover”. Alla tips på ett bra svenskt ord mottages gärna! 🙂

Oavsett om vi väljer att amma eller inte kommer brösten påverkas av graviditeten. För vissa växer brösten väldigt mycket och för andra lite mindre. Många känner sig kvinnliga och fina med de bröst som kommer i denna perioden. En vanlig önskan när det gäller bröstförstoring är att vilja ha den storleken man hade när man gick ut från BB!

När amningsperioden är avslutad och gravidkilona borta är ofta brösten det också! Eller åtminstone har de ändrat form och kan vara antingen tomma eller långa.

Det är inte så konstigt att en vanlig kombination är buk- och bröstoperation. Det kan vara bröstlyft, bröstförminskning, bröstförstoring eller en kombination. Eftersom vi nästan alltid fettsuger ”kärlekshandtagen” i samband med bukplastiken kan man med fördel återanvända det fettet och spruta in i brösten för att få dem lite fylligare.

Operationen

Vid en bukplastik lägger vi ett snitt lågt på magen, under troskanten. Hur långt ärret blir beror lite på hur mycket överskottshud du har. För att komma åt att sy ihop magmusklerna skär vi ut naveln och lossar huden och underhudsfettet. Genom att sy ihop magmusklerna får man en stabilare bål, dessutom framhävs midjan. Sedan sträcks huden nedåt och vanligtvis kan vi skära bort hud och fett från naveln och ner till ärret. I samband med bukplastiken gör vi så gott som alltid en fettsugning av ”kärlekshandtagen”.

Bröstoperationen som ingår i mommy makeover kan variera från patient till patient. En bröstförstoring med implantat eller bröstutfyllnad med fett tar lite mindre tid än bröstlyft och förminskning så operationstiden för en ”mommy makeover” varierar från 3 till 4 timmar.  Operationen görs alltid i narkos och inkluderar en övernattning. Det blir ärr under troskanten och runt naveln samt antingen under brösten eller ett sk ankarsnittsärr om vi gör ett lyft eller förminskning. Bröstutfyllnad med eget fett ger väldigt små ärr och använder vi mjuka lite mindre implantat blir ärren också väldigt små, alternativt läggs de i armhålan. I vissa fall kan vi lägga in implantaten via buksnittet, helt utan extra ärr!

Resultat

Mommy makeover är en mycket uppskattad operation. Att få tillbaka bålstyrkan spelar stor roll för välbefinnandet, att inte bli lika trött i ländryggen framåt eftermiddagen ökar livskvaliteten markant för många. Med en plattare och starkare mage samt fastare hud är det också lättare att träna och fortsätta hålla sig i form. Kombinationen buk och bröstoperation förändrar livet helt för många av våra patienter, ofta får vi höra hur mycket mer bekväm man känner sig i olika sociala och intima situationer. Det är viktigt för självkänslan och att känna sig trygg i sin kropp betyder mycket för många.

Uppföljning

Direkt efter operationen får du en gördel och en bh. Dessa skall du ha dygnet runt i några veckor och sedan ytterligare veckor under dagtid. Efter cirka en vecka och två veckor kommer du tillbaks till kliniken för att se att allt läker som det ska. Då får du träffa vår sköterska som är expert på eftervård och kompressionsplagg och du får tips om hur du ska ta han om ärren på bästa sätt.

Självklart är du välkommen att boka in fler besök om du känner att det behövs.

Efterförlopp och konvalecens

En mommy makeover är ett relativt stort ingrepp och räkna med att det tar lite tid att återhämta sig helt. Under första veckan är det bra om du går lite framåtböjd och inte tar ut alla rörelser. Vanligtvis behöver du ett sjukintyg på 3–4 veckor. Det beror lite på vilket arbete du har och i vilken form du är före ingreppet.

Trots kompressionsplagg (gördel och bh) blir det en svullnad i operationsområdet, hur mycket skiljer från person till person. Det kan hänga kvar i månader, men den minskar allt eftersom tiden går. Ärrbildning och ärrmognad är också väldigt individuellt. Det tar ofta ett år, ibland längre, innan ärren har bleknat. Likaså blir känseln på magen och brösten ofta lite bedövad den första tiden. Räkna med att det tar minst ett år för känseln att återhämta sig.

Har du möjlighet att gå på bindvävsmassage efter ingreppet är det en fördel och brukar skynda på återhämtningen. Vi erbjuder detta på kliniken liksom olika typer av ärrbehandling, tex laser.

Risker och komplikationer

Precis som vid all kirurgi finns en viss risk för blödning och infektion i efterförloppet. Vid mommy makeover ger vi också blodförtunnande för att minska risken för blodpropp. Vid större efterblödningar kan vi behöva operera på nytt för att stoppa blödningen. Både blödning och blodpropp kan bli allvarliga, men är tack och lov sällsynta. Det kan uppstå läkningsproblem och infektion, men det är sällan allvarligt. Rökare och ordentligt överviktiga kan dock drabbas av allvarligare problem med läkningen. Därför är det ett absolut krav att sluta röka före och efter operationen. Av den anledningen genomför vi inte heller mommy makeover om du har ett BMI över 30.

Boka tid för en konsultation och prata med en specialist för att komma fram till vad som är bäst för dig.