Bukplastik

Bukplastik eller “tummy tuck” som operationen kallas på engelska görs ofta efter en graviditet eller viktförändringar som förändrat kroppen. Ibland kan dessa förändringar vara dramatiska. Det är väldigt vanligt att magen inte återfår sin form och stabilitet. Bristningar och överskott av slapp hud tillhör också vanligheterna. Många kvinnor känner igen sig i att ständigt gå och dra in magen. Magen kan vara hyggligt platt på morgonen, men under dagen sväller den upp och framåt eftermiddagen man kan se närmast gravid ut. Orsaken kan vara att magmusklerna är delade eller uttänjda och inte har dragit ihop sig av sig själv.

Om musklerna är delade eller väldigt uttänjda är det tveksamt om det går att träna sig till en platt och stark mage. En svag magmuskulatur påverkar både hållning och ländrygg. Sannolikt kommer inte heller det hudöverskott som inte dragit ihop sig ett till två år efter graviditeten att göra det. Det får naturligtvis synas att man fått barn men är magen alltför uttänjd påverkar det livskvaliteten negativt. För en del kvinnor drar musklerna ihop sig och då brukar ett litet hudöverskott nedanför naveln vara det enda som stör. Ett kejsarsnittsärr kan göra att det blir som en liten påse hud ovanför ärret.

Bukplastik är bland de allra vanligaste ingreppen inom både privat och offentlig vård. Trots det är det viktigt att hitta en klinik där man vet hur det skall utföras, som medverkande expert i Skönhetsfällan i TV3 såg Dr. Borén ett flertal patienter med misslyckade bukplastiker, ofta på grund av okunskap eller rent slarv.

Operationen

Vid en full bukplastik lägger vi ett snitt lågt på magen, under troskanten, i princip från sida till sida. Hur långt ärret blir beror lite på hur mycket överskottshud du har. För att komma åt att sy ihop magmusklerna skär vi ut naveln och lossar huden och underhudsfettet. Genom att sy ihop magmusklerna får man en stabilare bål, dessutom framhävs midjan. Sedan sträcks huden nedåt och vanligtvis kan vi skära bort hud och fett från naveln och ner till ärret. I samband med bukplastiken gör vi så gott som alltid en fettsugning av ”kärlekshandtagen”. Operationen tar cirka två timmar och görs i narkos. Efter en full bukplastik ingår alltid en övernattning. Det blir ärr under troskanten och runt naveln. Om det bara är störande hud och fett nedanför naveln kan det räcka med en minibukplastik. Bikiniärren blir de samma som vid en full bukplastik, men kortare. Däremot blir det inte något ärr runt naveln. Minibuk kan kombineras med fettsugning av ”kärlekshandtagen”. Har man ett litet eller inget hudöverskott, men delade muskler kan man göra en variant av minibukplastik. Då lossar man naveln i botten för att komma åt att sy ihop magmusklerna. På så sätt blir det inget ärr i naveln, men man kan inte heller sträcka huden.

Resultat

Bukplastik är en vanlig och mycket uppskattad operation. Som kvinnlig kirurg och mamma till två barn vet Carolina vad hon pratar om. När bålstabiliteten återkommer, kläderna sitter bättre och man inte blir lika trött i ländryggen ökar livskvaliteten markant. Med en plattare och starkare mage samt fastare hud är det också lättare att träna och hålla sig i form, för att inte prata om hur bekväm man känner sig i en simhall eller på strand. Slutresultatet beror mycket på utgångsläget. Det blir absolut bäst om du har normal vikt, det vill säga BMI <25.

Uppföljning

Du får direkt efter operationen på dig en gördel som du ska använda i 5–6 veckor. Efter cirka en vecka kommer du tillbaks till kliniken för att se att allt läker som det ska. Självklart är du välkommen att boka in fler besök om du känner att det behövs.

Efterförlopp och konvalescens

En full bukplastik är ett relativt stort ingrepp som det tar lite tid att återhämta sig helt från. Under första veckan är det bra om du går lite framåtböjd och inte tar ut alla rörelser. Vanligtvis behöver du ett sjukintyg på 3–4 veckor. Det beror lite på vilket arbete du har och i vilken form du är före ingreppet. Du får en gedigen gördel med dig från oss som fungerar fint att ha under dina vanliga kläder. Eftersom gördeln underlättar läkningen genom att trycka undan svullnad ska du ha den dygnet runt de första veckorna. Du kommer ändå att svullna, hur mycket skiljer från person till person. Det kan hänga kvar i månader, men den minskar allt eftersom tiden går. Ärrbildning och ärrmognad är också väldigt individuellt. Det tar ofta ett år, ibland längre, innan ärret har bleknat. Likaså blir känseln på magen ofta lite bedövad. Räkna med att det tar minst ett år för känseln att återhämta sig.

Du ska också använda gördel efter en minibukplastik. Det här ingreppet är betydligt mindre och ofta behöver du inget sjukintyg. Känner du att du behöver vara hemma några dagar kan du sjukskriva dig själv. Du kommer också hem samma dag som operationen.

Varianten där minibuk kombineras med att sy ihop musklerna kräver ungefär samma återhämtning som efter en full bukplastik.

Risker och komplikationer

Precis som vid all kirurgi finns en viss risk för blödning och infektion i efterförloppet. Vid lite större operationer tillkommer också risken för blodpropp. Vi värderar alltid om vi ska ge blodförtunnande för att minska risken för blodpropp. Vid större efterblödningar kan vi behöva operera på nytt för att stoppa blödningen. Både blödning och blodpropp kan bli allvarliga, men är tack och lov sällsynta. Det kan uppstå läkningsproblem och infektion, men det är sällan allvarligt. Rökare och ordentligt överviktiga kan dock drabbas av allvarligare problem med läkningen. Därför är det ett absolut krav att sluta röka före och efter operationen. Av den anledningen genomför vi inte heller bukplastik om du har ett BMI> 30.

Boka tid för en konsultation och prata med en specialist för att komma fram till vad som är bäst för dig.