Fettsugning

Att tänka sig fettsugning för att snabbt gå ner i vikt är lockande för många. Men olika ställen på kroppen lämpar sig olika bra för fettsugning. Generellt går det ut på att minska volymen av fettdepåer på kroppen, utan att skära bort någon hud. På så sätt blir det minimala ärr. Det är bara underhudsfettet som kan behandlas med fettsugning och bäst resultat får man om det finns en väl avgränsad fettdepå och god elasticitet i huden.

 

Operationen

Vid en traditionell fettsugning sprutar vi först in fettsugningslösning i vävnaden och suger sedan ut fett och vätska med hjälp av en kanyl som kan variera i storlek. Vi har också en modern metod PAL, power assisted liposuction, som gör operationen enklare och säkrare för patienten om det handlar om lite större fettsugningar. För att komma åt området i flera vinklar gör vi några små hål i huden där vi för in kanylerna. Vi gör så få och små hål som möjligt. När vi syr ihop dem efteråt blir det minimala ärr. Operationen genomförs oftast i narkos men vi kan göra mindre områden med lokalbedövning. Direkt efter operationen får du på ett kompressionsplagg i form av en gördel, byxor eller väst beroende på vilket område som är opererat.

Resultat

Effekten är tydlig direkt efter operationen, men eftersom svullnad kan hänga kvar länge tar det lite längre tid innan du kan se slutresultatet. Det är vanligt att kvinnor som ogillat sina ”ridbyxlår” genast känner sig mer bekväma och mindre begränsade i klädval. Kärlekshandtaget som för de flesta är väldigt svårt att få bort genom kost och motion är ett utmärkt område för fettsugning, både för män och kvinnor.

Uppföljning

Efter en vecka kommer du tillbaka till kliniken för att klippa bort stygnen och se att allt läker som det ska. Det är vanligt med blåmärken och svullnad, men de försvinner av sig själv. Du ska fortsätta med kompressionsplagget i flera veckor.

Efterförlopp och konvalescens

Fettsugning gör vanligtvis inte så ont och du är snabbt på benen. Det beror förstås på hur stor fettsugning som gjorts. Det är bra för resultatet om du masserar eller går på LPG-behandlingar med start någon vecka efter operation. Det är ovanligt med sjukintyg vid enbart fettsugning, men du behöver kanske vara hemma några dagar från jobbet.

Risker och komplikationer

Det finns risk för blödning och infektion vid alla ingrepp, men vid fettsugning är det mycket ovanligt. Blodpropp, som kan bli en allvarlig komplikation, inträffar men är sällsynt. Vi bedömer alltid om du bör få blodförtunnande medicin efter operationen.

Olika personer och områden på kroppen är olika bra för fettsugning. Om det redan finns överskottshud blir det sällan bra med fettsugning. Det beror på att man inte tar bort någon hud. Det bästa resultatet får man om huden har god elasticitet. Det kan också bli mer eller mindre tydliga ojämnheter i underhudsfettet. Om du går upp i vikt efter en fettsugning kan dessa ojämnheter förstärkas.

Områden

Haka och hals är vanliga och uppskattade områden att fettsuga eftersom det ger en omedelbar effekt på käklinje och profil

Fettsugning av armar är möjligt men görs oftast i samband med en armplastik eftersom huden kan vara tunn och oelastisk.

Bröst består av fett och körtelvävnad och fettsugning är framförallt aktuellt hos män, oftast i kombination med kirurgiskt borttagande av körtel. Det är vanligt att kvinnor har en extra fettkudde upp mot armhålan som går bra att fettsuga.

När man diskuterar fettsugning kommer ofta magen på tal och det finns patienter där det går alldeles utmärkt att fettsuga magen med fina resultat. Däremot är det inte lämpligt för kvinnor som varit gravida. Om man har besvär med putmage beror den snarare på svaga och uttänjda magmuskler, bara undantagsvis är det underhudsfett.

Höfterna eller ”kärlekshandtagen” är ett område som stör både kvinnor och män. De här fettdepåerna är ofta svåra att bli av med, trots träning och bra kost. Många upplever att de är det sista som försvinner och att det krävs nästan en orimlig insats för att bli av med dem. Det är ett område som lämpar sig väldigt väl för fettsugning. Hos kvinnor kan man få en stor förändring av hela rumpans utseende genom att fettsuga området.

Benen lämpar sig bra för fettsugning, särskilt utsidan av låren, så kallade ridbyxlår och området kring knän. Insidan av låren fungerar också bra, men det finns en risk att huden blir lös eftersom den ofta är tunn och oelastisk. Även vader och anklar kan fettsugas med gott resultat.

Boka tid för en konsultation och prata med en specialist för att komma fram till vad som är bäst för dig.