Minskning av inre blygdläppar

Precis som kroppen i övrigt är vi alla olika skapta när det gäller underlivet. Många kvinnor upplever bekymmer med de inre blygdläpparna. Ett vanligt problem är att det skaver obehagligt och det bildas blåsor eller små sår när man cyklar eller rider. Andra tycker att det är generande och blir obekväma i intima situationer eller i sammanhang där man klär av sig, till exempel i omklädningsrum. Det är helt normalt att de inre blygdläpparna hänger ut nedanför de stora blygdläpparna, inte desto mindre är det ett problem och att ständigt putta in dom i slidmynningen för att undvika bekymmer är förstås besvärligt.

Operationen

När man ska minska de mindre blygdläpparna görs det antingen i narkos eller med lokalbedövning. Då skärs den utstickande delen av blygdläppen bort. Därefter sys huden ihop med en tunn tråd som försvinner av sig själv. Huden kring klitoris, klitoriskappan, lämnas för att skydda klitoris. Det är bara överskottet av de inre blygdläpparna som tas bort och operationen förändrar inte känseln eller förorsakar någon förändring i upplevelsen av sex. Operationen tar 30 till 45 minuter.

Resultat

Genom att minska de inre blygdläpparna blir många kvinnor mer bekväma i samlivet med sin partner och slipper skav och obehag när man tränar. Ärret blir väldigt diskret.

Uppföljning

En vecka efter operationen kommer du på ett återbesök till din kirurg som ser att allt läker som det ska. Ibland klipper vi bort någon trådände som inte löst upp sig.

Efterförlopp och konvalescens

Den första dagen ska du ta det lugnt för att det inte ska börjar blöda. Du kan vara igång redan efter första dagen, men du ska ta det lugnt och undvika träning. Ju mer aktiv du är desto mer svullnar det nyopererade området. Du får själv känna av efterhand hur aktiv du kan vara. Undvik samlag, cykling och liknande aktivitet i 4 till 6 veckor. Det behövs inget sjukintyg för det här ingreppet men vet du med dig att du har ett mycket aktivt jobb kan du själv sjukskriva dig några dagar.

Risker och komplikationer

Det finns alltid en viss risk för blödning och infektion i efterförloppet, precis som vid all kirurgi. Trots att det är rikligt med bakterier i området är det mycket sällan vi ser infektion i efterförloppet.

Boka tid för en konsultation och prata med en specialist för att komma fram till vad som är bäst för dig.