Lårplastik

Många kvinnor bekymras av celluliter och ojämnheter på låren. Det är svårt att få bukt med eftersom huden på insidan av låren ofta är tunn och oelastisk. När man åldras eller går ner i vikt är det vanligt med överskottshud som rynkar sig och ger låren en lös struktur. Särskilt efter stor viktnedgång är överskottshud på benen ett stort bekymmer. Det skapar problem med skav och irritation i huden och inte minst psykologiska besvär. Det kan vara vid intima situationer eller i avklädda miljöer som badhus och stränder. Ett alternativ för de med lite större hudöverskott är lårplastik.

Operationen

Vid en lårplastik börjar vi med att fettsuga området, därefter lägger vi ett snitt på insidan av låret, från knät upp längs insidan av låret upp till ljumsken. Är hudöverskottet mindre och väl avgränsat kan vi ibland klara det med ett kortare snitt. Vi placerar ärret så diskret det går på insidan/baksidan av benet. Operationen görs i narkos och tar mellan 1,5-2 timmar. Vanligtvis gör vi den i dagkirurgi, då kan du åka hem efter några timmar på uppvaksavdelningen.

Resultat

Har man haft ett större hudöverskott på låren brukar det kännas som en befrielse att röra sig utan att huden dallrar vid varje steg. Kläder sitter bättre och många känner sig mer bekväma i situationer där man inte har kläder. Det är enkelt att dölja ärret med strumpbyxor och många ser fram mot att kunna använda klänning eller kjol.

Uppföljning

De flesta åker hem hem samma dag som operationen. Då har du fått ett kompressionsplagg. Efter en vecka kommer du tillbaks för att kontrollera att allt läker som det ska. Du är alltid välkommen att boka ytterligare besök.

Efterförlopp och konvalescens

En lårplastik är ett måttligt stort och vanligtvis inte så smärtsamt ingrepp. Men eftersom sårytan är relativt stor i ett område med mycket lymfbanor är det ofta svullet under en tid. Därför är det viktigt att använda en kompressionsbyxa. Räkna med att du inte kan träna under några veckor. Du kan behöva ett sjukintyg för en till tre veckor, det varierar beroende på yrke. Ärrbildning och ärrmognad är mycket individuellt men det tar ofta minst ett år innan ärret har bleknat. Likaså påverkas känseln kring ärret och det tar ofta över ett år att återhämta sig.

Risker och komplikationer

Vid all kirurgi finns en viss risk för blödning och infektion i efterförloppet. Vid lite större operationer tillkommer också risken för blodpropp. Vi värderar alltid om vi ska ge blodförtunnande för att minska risken för blodpropp. Både blödning och blodpropp kan bli allvarliga. Tack och lov är det sällsynt. Det är inte ovanligt med infektioner och problem med läkningen efter det här ingreppet, men det är sällan allvarligt. Det är relativt vanligt att man behöver en antibiotikakur i efterförloppet. Rökare och ordentligt överviktiga kan däremot få större problem vid läkningen. Just därför är det ett absolut krav att sluta röka före och efter operationen. Eftersom risken för komplikationer ökar genomför vi inte heller lårplastik om du har ett BMI > 30.

Boka tid för en konsultation och prata med en specialist för att komma fram till vad som är bäst för dig.