FETTSUGNING AV VENUSBERGET

På blygdbenet ligger en fettkudde som kan vara olika stor hos olika individer, området kallas venusberget. De kvinnor som upplever en oproportionerlig fettansamling på blygdbenet känner sig ofta begränsade i klädval och obekväma på stranden i bikini och baddräkt. Som alla fettdepåer i kroppen växer den vid övervikt men även normalviktiga kan uppleva att det är oproportionerligt mycket fett just här. Det kan till och med kännas mer bekvämt att vara lite överviktig för att dölja venusberget, det kan tyckas höra mer ihop om man är lite rund. 

Operationen

Att fettsuga venusberget är en relativt enkel operation. Det tar sällan mer än 30 minuter och utförs för det mesta i narkos. Med traditionell fettsugning sprutar vi först in vätska i vävnaden och suger sedan ut fett och vätska tillsammans. Det blir två korta, ofta väldigt diskreta små ärr i vardera ljumske. 

Resultat

När venusberget minskar i storlek känner man ofta större frihet i sitt klädval. Det känns inte längre obekvämt att använda tighta byxor eller att ligga på stranden i bikini.

Uppföljning

En vecka efter din operation kommer du till kliniken igen och vi kontrollerar att allt läker som det ska. Då klipper vi  bort de tunna små stygnen på instickställena. Svullnaden hänger kvar veckor till månader även om det inte är iögonfallande svullet. Efter cirka ett halvår kallas du till en slutkontroll

Efterförlopp och konvalescens

Redan efter första dagen kan du vara normalt aktiv, men undvik att träna eller anstränga dig för mycket. Ju mer aktiv du är desto mer svullnar det. Du får själv känna av vad som känns bäst för dig. Det är svårt att få något riktigt kompressionsplagg på området. För att hindra svullnaden är en tight trosa det bästa sättet. Det behöver inget sjukintyg för det här ingreppet, men vet du med dig att du har ett mycket aktivt jobb kan du själv sjukskriva dig några dagar. Det är väldigt individuellt hur mycket man svullnar. När den första svullnaden lagt sig efter ungefär en vecka ser du skillnad, men svullnaden kan hänga kvar länge och det tar lång tid innan slutresultatet är uppnått.

Risker och komplikationer

Som vid all kirurgi finns en viss risk för blödning och infektion i efterförloppet. Det är mycket sällsynt vid det här ingreppet. Efter all fettsugning förekommer ojämnheter i fettlagret som syns olika mycket, venusberget är dock ett tacksamt ställe för fettsugning. Huden behöver också tid på sig för att dra ihop sig och elasticitet varierar från person till person. Men det är sällan ett bekymmer i det här området.

Boka tid för en konsultation och prata med en specialist för att komma fram till vad som är bäst för dig.