Armplastik

Det varierar från person till person var vi lägger på oss när vi går upp i vikt. Många kvinnor plågas av kraftiga och ospänstiga överarmar. Om överarmarna blir oproportionerligt stora kan det ställa till problem när man väljer kläder. Det är inte roligt att behöva köpa större storlekar för att armarna kräver det. Det är också vanligt att huden och ett visst mått av underhudsfett hänger löst under armen när man lyfter armarna och det kan vara både störande och generande.

Operationen

När vi genomför en armplastik börjar vi med att fettsuga området innan vi lägger ett snitt på insidan av överarmen, från armbågen till armhålan. Ärret placeras så diskret det går på insida/baksida av armen. Operationen görs i narkos och tar cirka 1,5 timme. Vanligtvis gör vi det här ingreppet i dagkirurgi. Det betyder att du kan åka hem samma dag, efter några timmar på uppvaksavdelningen.

Resultat

När man har haft ett större överskott av hud på överarmarna känns det skönt att klä sig i blusar och klänningar utan att armarna sätter stopp. Kläderna sitter bättre och många känner sig mer bekväma. Framför allt i sommarkläder med korta ärmar.

Uppföljning

Vanligtvis kan du åka hem samma dag. Du har då fått ett kompressionsplagg att använda. Efter ungefär en vecka kommer du tillbaka för att kontrollera att det läker som det ska. Vill du göra ytterligare besök är du alltid välkommen att boka in en ny tid.

Efterförlopp och konvalescens

En armplastik är inget stort ingrepp och oftast inte särskilt smärtsamt. Däremot är sårytan relativt stor i ett område med mycket lymfbanor vilket innebär att du är svullen under en tid. Därför är det viktigt att använda ditt kompressionsplagg. Räkna med att du inte kan träna på ett par veckor. Du kan också behöva ett sjukintyg och det varierar beroende på yrke, mellan två och tre veckor är vanligt. Ärrbildning och ärrmognad är mycket individuellt, men det tar ofta ett år, ibland längre, innan ärret har bleknat. Även känseln kring ärret påverkas och det kan ta upp till ett år för att återhämta sig.

Risker och komplikationer

Det finns alltid en viss risk för blödning och infektion i efterförloppet, precis som vid all kirurgi. Vid lite större operationer finns det också en risk att drabbas av blodpropp. Vi värderar alltid om vi ska ge blodförtunnande medicin för att minska den risken. Både blödning och blodpropp kan bli allvarliga, men är tack och lov sällsynta. Problem med läkning och infektioner är inte helt ovanligt efter det här ingreppet, men blir sällan allvarliga. Det är relativt vanligt att man behöver en antibiotikakur i efterförloppet. För rökare och ordentligt överviktiga kan läkningsproblemen bli allvarligare. Att inte röka är ett absolut krav före och efter operationen. Vi opererar inte gärna armplastik om du har ett BMI > 30 eftersom risken för komplikationer ökar.

Boka tid för en konsultation och prata med en specialist för att komma fram till vad som är bäst för dig.