Utstående öron – Otoplastik

Utstående öron är vanligt förekommande och under barndomen görs denna operation på plastikkirurgisk klinik inom den landstingsfinansierade vården. En vanlig tidpunkt att operera under barndomen är strax innan barnen blir medvetna om varandras olikheter vilket kan resultera i mobbning. Mellan 5-7 års ålder är oftast en bra ålder att genomföra en operation. 

Om öronen aldrig opererats under barndomen och det upplevs som ett bekymmer kan vi med en operation få in öronen närmre mot huvudet. Oftast är det båda öronen som står ut och ibland är det bara ett öra som behöver opereras. Det finns olika former av avvikelser som är vanliga när ett öra står ut och beroende på hur örat ser ut får operationstekniken varieras. 

Så här går operationen till

Operationen kan göras i narkos eller i lokalbedövning och tar ca 1-1,5 timmar för båda öronen. Den vanligaste och enklaste tekniken innebär att en liten bit hud tas bort ifrån örats baksida och att brosket sedan skrapas eller slipas på framsidan av örat under huden. Därefter böjer vi och tvingar brosket i rätt läge med trådar och små ”tussar” av kompresser som skall sitta i 2 veckor. Om själva örat upplevs som för stort kan brosket minskas i storlek. Huden sys ihop med trådar som försvinner.

Uppföljning och konvalescens

De första dagarna behövs ofta lite starkare smärtstillande, särskilt till natten. Därefter klarar sig de flesta med vanliga receptfria tabletter. Efter din operation får du ett förband som du skall behålla de första 3 dagarna. Du kommer på återbesök efter 3-7 dagar till din kirurg för kontroll av såren. Efter 2 veckor kommer du åter på ett besök till vår sjuksköterska för ytterligare en kontroll och bortagande av tussarna. Under de första 2 veckorna bör du använda ett pannband dygnet runt för att hålla in öronen, därefter nattetid ytterligare 3 veckor. Du kallas till ett slutbesök efter ca 12 mån för att se slutresultat och att det blivit som förväntat.

Boka tid för en konsultation och prata med en specialist för att komma fram till vad som är bäst för dig.