Nya bröst efter bröstcancer

Nya bröst efter bröstcancer är viktigt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bröstcancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom hos kvinnor och glädjande nog blir behandlingar och omhändertagande bättre och bättre för varje år med fler kvinnor som botas och fler som får lindring när bot inte är möjlig. För många kvinnor innebär en operation av bröstcancer, där bröstet tas bort även andra bekymmer och besvär. Det är inte ovanligt att kvinnor upplever sig som mindre kvinnlig, mindre attraktiv tillsammans med en mängd praktiska besvär som att få kläder att passa och bröstinlägg som riskerar att ramla ur Bh:n i vissa situationer.

Det finns många vetenskapliga studier av livskvalitet som visar att en bröstrekonstruktion vid samma tillfälle som bröstet tas bort är bra, dvs att bröstet återskapas samtidigt som bröstet och bröstcancern tas bort. Tyvärr är det fortfarande många kvinnor som inte erbjuds denna typ av ”direktrekonstruktion” utan tvingas vänta i årslånga köer innan en senare bröstrekonstruktion kan genomföras och då med ett många gånger sämre estetiskt resultat.

På de privata plastikkirurgiska klinikerna runt om i landet finns stor kompetens av bröstrekonstruktioner som samhället inte utnyttjar. På Elite Clinic har vi många års erfarenhet av bröstrekonstruktioner, både tidiga och sena. Vi utför även förebyggande mastektomier med direktrekonstruktioner vid ärftlig bröstcancer.