Nedre ögonlocksplastik

Överskottshud på de övre ögonlocken gör att man kan se trött ut. Ännu tydligare blir det om huden hänger i små påsar i området under ögonen. Anledningen är att det finns små så kallade ligament/fasta stråk som löper från skelettet under ögonhålan och upp till huden och håller fast huden i området. När fett och hud samlas ovanför stråken bildas istället små påsar. Ibland kan hud och fett samlas i flera påsar så kallade “festoons”. Många män och kvinnor tröttnar till slut på kommentarer om hur trötta de se ut.

Så här går operationen till

Operationen görs vanligen i narkos det vill säga att du sover under operationen. Genom att öppna huden under nedre ögonlockskanten kan vi skära av de stråk som gör att det bildas en påse och samtidigt jämna till det fett som finns här. Mycket lite hud behöver tas bort. Såret sys igen med en sutur/tråd och efter en vecka kommer du tillbaka för att ta bort dem. Resultatet ger oftast ett mycket yngre och piggare intryck, särskilt om det kombineras med en övre ögonlocksplastik. Ingreppet har mycket små risker, men ibland kan ögonlockskanten dras nedåt under läkningen. I de flesta fall är det övergående. Om det blir bestående, vilket är mycket ovanligt, får man göra en ny operation där det nedre ögonlocket sträcks upp. Vid festoons används en lite annorlunda teknik. Då får man ta bort mer hud. Om det inte är någon extra hud utan enbart ett fettöverskott kan snittet istället läggas på insidan av nedre ögonlocket och därifrån ta bort överskottet av fett. Med den här tekniken blir det inget ärr på utsidan, däremot kan man inte ta bort eventuell överskottshud. 

Risker och komplikationer

Man får ofta lite större besvär efter en nedre ögonlocksoperation jämfört med en övre ögonlocksoperation, men i de allra flesta fall är de övergående.

Vanliga komplikationer/besvär

  • Blåmärken och svullnad som försvinner efter 1–2 veckor
  • Vid svullnad och läkning drar ögonlockskanten lite nedåt. Det brukar gå över efter några veckor
  • Torrhet i ögonen som känns som att det skaver. Behandlas med fuktande droppar tills det går över.

Ovanliga komplikationer/besvär

  • Kvarstående neddragning av ögonlocket, så kallad ektropion. Får korrigeras med en operation.

     

Extremt ovanlig komplikation

  • Blödning som påverkar synen.

 

Uppföljning

Efter operationen ligger du på uppvaket med en kylmask som minskar mängden blåmärken. Redan när du vaknar kan du ha fått fått en smörjande salva i ögonen för att de inte ska bli torra, ibland får du salvan innan du åker hem. Eftersom du är svullen efter operationen kan det ibland vara svårt att helt stänga ögonen på natten när du sover. Det går över efter några dagar, men tills svullnaden går ner behöver du använda en smörjande salva som även hindrar bakterier att komma in i såret. Du får med dig salvan hem. Efter en vecka kommer du tillbaka för att kontrollera läkningen och ta bort stygnen. Då har ofta huden läkt, men det tar ytterligare tid innan ärren är helt mogna och har bleknat.

 

Boka tid för en konsultation och prata med en specialist för att komma fram till vad som är bäst för dig.