Ansiktsimplantat

Som jag tidigare skrivit om så minskar mängden fett i ansiktet när vi blir äldre och till och med ansiktets ben minskar i tjocklek. Detta tillsammans med en hud som inte har samma elasticitet gör att det uppstår lös hud och rynkor. Samtidigt finns det något som kallas för ligament. Detta är fasta förbindelser ifrån ben och hela vägen upp till huden och det är därför det ovanför dessa som det samlas en fettpåse under ögonen hos vissa eller en djup fåra ifrån näsvingar och nedåt hos andra sk nasolabialveck.

Det finns flera saker att göra för att minska dessa tecken på att ungdomen är förbi. De flesta vill inte se ut som när de var 20, om de är 50 år, men de vill se lite yngre ut eftersom de känner sig yngre än 50…. Filler som jämnar ut rynkor kan tillsammans med BTX och hudvård och laser kan ge fantastiska resultat, men ibland kan åldersförändringarna vara så stora att det behövs kirurgi som en del av behandlingen.

 

Facelift

Vi kan göra ett helt facelift eller ett nedre facelift, vilket alltid kombineras med en halsplastik då en hängande hals, sk kalkonhals eller bulldogkinder med fyrkantig ansiktsform är ett tydligt tecken på stigande ålder.

Vid ett facelift där vi sträcker upp muskler i ansiktet under huden flyttar vi ofta även fett till ansiktet för att återskapa volym. Detta ger ett bättre resultat än om vi gör enbart ett facelift. Fördelen med fett är att det är kroppseget och nackdelen är att en del försvinner.

 

Ansiktsimplantat

En annan lösning på problemet med för lite volym i ansiktet eller önskan att förstärka vissa drag i ansiktet är olika typer av ansiktsimplantat. Fördelen är att resultatet är förutsägbart och implantaten kan lätt tas bort om det skulle behövas. Silikonimplantat ser ut som en platta (inget som kan läcka) och fyller ut områden där det saknas volym.

  • För lite volym i tinnings området kan fyllas ut med ett litet silikonimplantat som läggs in via ett litet hål ovanför örat eller i hårbotten.
  • För lite volym/rynkor under ögonen kan förbättras med ett Tear trogh implantat som läggs in genom ett litet snitt under nedre ögonfranskanten.
  • Om fett saknas i mellanansiktet/ner på kinden kan ett implantat läggas in över okbenet ifrån insidan på munslemhinnan så inget ärr syns.
  • Tydliga okben anses vara ett tecken på skönhet och det kan vi skapa med ett okbensimplantat som läggs in via munslemmhinnan.
  • Käklinjen anses vara viktig för ett vackert utseende och med implantat kan vi både förstärka och/eller bredda käkvinkeln.
  • En underutvecklad haka och sk ”flyende haka” påverkar utseendet mycket och ger ansiktet en sämre balans, där ibland näsans storlek upplevs som större än den är. Genom ett enkelt ingrepp kan vi förstärka hakan och ge bättre balans i ansiktet.

Operationer med ansiktsimplantat ger osynliga eller mycket små ärr men stor effekt på ansiktets utseende och ett samtidigt face lift kan verkligen ge ett vackert resultat.