Delade magmuskler - Rektusdiastas

Under senaste månaden har det skrivits och rapporterats mycket om delade magmuskler, eller rektusdiastas, som det heter på medicinskt språk. Många kvinnor berättar om de besvär de har, framför allt svaghet i bål och rygg och inte sällan en putmage som upplevs psykologiskt jobbigt. Många får den oönskade frågan om de väntar barn igen…

Vid en graviditet eller kraftig övervikt delar ofta de raka bukmusklerna sig i medellinjen för att sedan förhoppningsvis dra ihop sig igen efter barnet är fött. Tyvärr är det inte för alla kvinnor som delningen drar ihop sig. Ibland är det fortfarande kvar en flera cm bred delning, diastas, efter graviditeten. Det är lätt att undersöka för en tränad plastikkirurg och behövs sällan några avancerade undersökningar.

För många kvinnor som har stor rektusdiastas kan en operation ge en starkare bål och bättre livskvalitet. Många berättar att de blivit starkare i magmusklerna som i sin tur avlastat ryggmusklerna vilket lindrat ryggvärk och trötthetskänsla i ryggslutet.

Operationen där musklerna sys ihop igen bör göras med ett lågt snitt som kan döljas under troskanten. För oss plastikkirurger är detta ett mycket vanligt ingrepp och kombineras ofta med att överskottshud tas bort. Det är glädjande att sjukvården nu börjat få upp ögonen för detta bekymmer som drabbar väldigt många kvinnor. Det är i dagsläget väldigt få landsting som erbjuder operation annat än i undantagsfall. Klart är iallafall att många kvinnor upplever en enorm skillnad i vardagen när de slipper gå och hålla in magen jämt och ständigt!

Vi är erfarna plastikkirurger och kan hjälpa dig genom de allra bästa metoderna för att korrigera en rektusdiastas.

Läs mer på vår sida om bukplastik och minibuk.