Ansiktslyft / Facelift

Som vi alla vet förändras kroppen med åren. Även ansiktet går igenom en hel del förändringar. Sol, väder, vind och livet som sådant gör huden mindre elastisk och färgen förändras. Musklerna som speglat våra känslor i ansiktet ger till slut små rynkor och fåror. Med tiden minskar fettet under huden, till och med ansiktets skelett bryts ner. Resultatet av dessa förändringar är givetvis åldrande. Oftast speglar det inte den inre åldern. Skillnaden mellan den inre åldern och det yttre utseendet kan ibland vara jobbig.

De första tecknen på åldrande brukar synas i området kring ögonen och halsen. I de flesta fall ger operationer av dessa områden bäst resultat. Skillnaden mellan upplevd ålder och kronologisk ålder minskar. Ibland är det inte bara halsen och området runt ögonen som åldras utan även kinder och särskilt huden nedanför mungipor. När huden blir mindre elastisk och sjunker ner får ansiktet en mer fyrkantig form, istället för runt eller ovalt som det en gång var i ungdomen. Dessa ”bulldogg”-kinder är inte roliga och många män och kvinnor söker för just detta, ofta i samband med ”kalkonhals”.

 

Operation

För att komma tillrätta med en rynkig och slapp hud med djupa fåror och särskilt ”bulldogg” kinder kan man genomföra ett face lift. Ärret kommer att gå från håret i tinningen, framför örat, runt örsnibben, bakom örat och in i håret bakom örat. Trots att det är ett lite längre ärr läker det ofta så bra att det är svårt att se ärren överhuvudtaget efter ungefär ett år. Det som kan synas lite mer är ärret bakom örat. Genom ett face lift kan vi lossa huden på kinderna och på halsen och sträcka upp underliggande muskler. Överskottshuden klipps bort. Ett face lift görs ofta tillsammans med en klassisk halsplastik, nedre och övre ögonlocksplastik. Även ett pannlyft eller ögonbrynslyft kan ingå.

Risker och komplikationer

Vanliga komplikationer:

  • Breda ärr i området bakom öronen.
  • Övergående slapp hud under hakan.
  • Blåmärken och svullnad.

Ovanliga komplikationer:

  • Infektion (behandlas med antibiotika).
  • Blödning.
  • Försämrad nervfunktion till muskler runt munnen (övergående i de allra flesta fall).
  • Sämre känsel i vissa områden av ansiktet.
  • För dålig blodcirkulation i huden som lossas (nekros). Vanligast bakom öron.

 

Så här går operationen till

På morgonen kommer du till operationsavdelningen och träffar din plastikkirurg som fotograferar och ritar upp en plan av operationen. Operationen tar cirka 2,5–4 timmar beroende på hur omfattande den är. Efter operationen får du ett särskilt förband som du ska använda dygnet runt minst en vecka, gärna två för att underlätta läkningen. Efter de här inledande veckorna används förbandet så mycket som möjligt, enklast på tider när du är hemma och under natten.

Uppföljning

Efter en vecka kommer du tillbaka för att ta bort stygn och se att läkning och svullnad ser normalt ut. Efter två veckor kommer du tillbaka för att ta eventuellt kvarvarande stygn. Även om huden snabbt läker tar det ändå ett år innan du ser det definitiva slutresultatet. De första veckorna efter operationen är du lite svullen. Under den första och eventuellt andra veckan har du lite blåmärken som successivt försvinner. Ett face lift gör inte så ont, redan efter ett par dagar kan du börja arbeta igen. Har du ett jobb med mycket möten eller i en exponerad position kanske du vill vara hemma i ett par veckor.

 

Boka tid för en konsultation och prata med en specialist för att komma fram till vad som är bäst för dig.